Tävlingen steg för steg

HÖGMARSÖPOKALEN

Lätt att ta sig runt - svårt att vinna

Tävlingen steg för steg

Här finns en tydlig beskrivning av tävlingen steg för steg.

Steg 1 - sätt ihop ditt ekipage

Leta reda på någon/några personer som gillar att vara på sjön och som skulle vilja uppleva en kul båthelg. Vanligast är att man är 2-3 personer i båten. Se till att ni har en motorbåt som går minst fem knop. Börja peppa!

Steg 2 - anmäl er

Anmälan görs under tävlingsveckan via telefon eller sms. För att kunna anmäla sig behöver man ha ett namn och man behöver ha bestämt vilken hastighet man ska köra samt om man ska köra den ena eller båda deltävlingarna eller Lilla Pokalen. Om ni är osäkra på vilken hastighet ni ska välja, läs våra tips. Om ni inte har gjort det innan är det nu hög tid att se till att ni har alla hjälpmedel som behövs, att det finns bränsle i båten och att lanternorna fungerar.

Anmälan

Steg 3 - kom till samlingen

Det första som händer under tävlingshelgen är att man kommer till samlingen på tävlingsplatsen kl 20:00 på fredagen. Då ropas alla ekipage upp i tur och ordning och man får sina starttider på natt- respektive dagtävlingen. Man får också sin nummerskylt som ska fästas synlig på båten och man betalar sin deltagaravgift som är 100 kr för en tävling och 150 kr för båda. Ska man vara med i Lilla Pokalen är avgiften 50 kr. Glöm inte att ställa era klockor så att de är exakt synkade med tävlingsledningens klockor som ligger framme.

Steg 4 - hämta ut banbeskrivningen

Tävlingen börjar exakt 90 minuter innan er starttid (som ni fått veta på fredagens samling) i och med att ni då får hämta ut er banbeskrivning. Första start på fredagen är kl. 22:00 och på lördagen 12:00. För er som endast tävlar på dagen är det alltså bara att invänta morgondagen. För er som tävlar på natten gäller det att börja förbereda sig genom att synka klockorna och fästa nummerskylten på båten.

Steg 5 - förbered er inför körningen

Obs! Ni som kör Lilla Pokalen hoppar över det här steget. Läs mer om Lilla pokalen.

När ni hämtat ut banbeskrivningen har ni exakt 90 minuter på er att förbereda er så bra som möjligt inför att ni ska ut i banan. Man ska alltså försöka se till att man kör i så jämn hastighet som möjligt hela banan runt. För att öka chanserna till att köra i rätt hastighet kan man räkna ut kontrollpunkter utmed banan som man anpassar sig efter. Hur man räknar ut kontrollpunkter kan man läsa här.

Steg 6 - kör!

När starttiden börjar närma sig gäller det att åka ut med båten i startområdet och räkna ner tiden. Observera att ni själva har ansvar för att hålla reda på tiden, ingen kommer påminna er och ingen startsignal ges. Man måste passera igenom de flytande flaggorna som är placerade vid enslinjen men det är enslinjen på bryggan som gäller. Om man lyckas passera start exakt på sekunden slipper man tidsfel och får noll prickar i starten. Sedan gäller det att hålla rätt hastighet, åka rätt mellan öarna och vara uppmärksam eftersom det kan dyka upp öppna kontroller. När man kommit tillbaka in i mål har man två minuter på sig att lämna in loggkortet där man antecknat eventuella bokstäver och tider när de öppna kontrollerna passerades. Instruktioner delas ut tillsammans med banbeskrivningen så man behöver inte komma ihåg allt som står här. Här finns tävlingsregler.

Sedan är det bara att gå hem och ladda för morgondagens tävling som går till på samma sätt och därefter dyka upp på festen & prisutdelningen kl 19:00. Glöm inte att ta med dig ombyte, du kanske vinner!