Kalibrera din mätning

HÖGMARSÖPOKALEN

Lätt att ta sig runt - svårt att vinna

Kalibrera din mätning

Det mätfacit som används för att räkna ut de tävlandes idealtider utförs sedan 2012 av SMBK:s tävlingsledning som har flera decenniers erfarenhet av tävlingen både som tävlande och funktionärer. Innan 2012 var det Lars Fryklund, även kallad Frykis, som under många år hjälpte klubben med detta.

Det finns många metoder för att mäta sträckor på sjön och de tävlande får välja den metod som passar dem bäst, oavsett om den är analog eller digital. Här finns en beskrivning av den mätmetod som SMBK:s tävlingsledning använder sig av samt en uppmätt sträcka att "mäta in sig på", d.v.s. att kalibrera sin egen mätning mot.

Provsträcka

Den sträcka som man kan provmäta är helt enkelt ett varv runt Högmarsö/Aspö ”närmaste vägen utmed tremeterskurvan”. Det innebär att man mäter norr om Kattörarna och norr om Rangelskär.

Denna sträcka har uppmätts till 4.40 distansminuter, efter mätserien 4,42 4,39 4,40 4.41 och slutligen 4,40. Om man tar bort största och minsta värdet, samt beräknar medelvärdet av de återstående så blir slutresultatet 4,40.

Metod

Mätningen är utförd med fotostatkopierad plastremsa och nål, på papperskort 612. Remsan är kopierad från sjökortets övre del, mellan ca 18°45´ och 18°55.