Historik

HÖGMARSÖPOKALEN

Lätt att ta sig runt - svårt att vinna

 

Historik

SMBK bildades på 20-talet för att främja båtintresset och har sedan dess arrangerat en årlig navigationstävling för motorbåtar. På trettiotalet hade Högmarsö sin blomstringstid med ett stort aktivt varv och skola, kyrka samt flera affärer. Antalet fastboende kunde räknas i hundratal.

I ett gammalt tidningsurklipp (se nedan) kan läsas att tävlingens grundare hette David Malm och var byggmästare. Många av de båtar som var med i tävlingen på den tiden var byggda på varvet och många av de tävlande arbetade där. Tävlingsreglerna har varit i stort sett de samma sedan starten medan hjälpmedlen har moderniserats. Då hade man inte direkt några datorer, gps:er och digitala klockor utan man fick hålla till godo med det man hade, t.ex. gamla väckarklockor enligt tidningsurklippet.

I tävlingens moderna historia, närmare bestämt från 1961 och framåt, har vi förteckningar över alla som vunnit. Sedan 1961 har det varit sex stycken vandringspokaler som fått sin rättmätige ägare (man får behålla vandringspriset efter tredje vinsten) och nu är vi inne på den sjunde.

Platsen varifrån tävlingen utgått har varierat genom åren. På åttiotalet var det på ön i Skolviken som för många går under namnet Namnlösa holmen. Kanske var det också där som den höll till från början? Tidningsurklippet nämner inte platsen närmre än "inte långt från ångbåtsbryggan". Mellan åren 1995 - 2008 huserade tävlingen på Högmarsö varv för att sedan flytta till nuvarande plats i "viken närmast färjan" (se karta).

I dag finns ett 20 tal fastboende och ett stort antal sommarboende på Högmarsö. Varvet finns kvar men drivs i liten skala ochaffärerna har blivit en sommaraffär.

Gammalt tidningsurklipp från Norrtelje tidning

"På söndagen sattes det punkt för en epok i nöjeslivet på Högmarsö och kringliggande Roslagsöar. Epoken har i hög grad präglats av de motorbåtstävlingar byggmästare David Malm och hans skärgårdskumpaner anordnat därute ända sedan 1927, och avslutningen markerades av den 10:e tävlingen om Högmarsöpokalen. Arrangemangen har blivit stora och tävlingsledarna som hunnit gråna i tjänsten, hoppas nu få möjlighet att överlämna dem åt yngre förmågor i Skärgårdens motorbåtsklubb.

När tiden för Högmarsötävlingen är inne, samlas de flesta motorbåtar i den trakten på den traditionella startplatsen inte långt från ångbåtsbryggan. Så skedde också i år. På lördagskvällen stod David Malm i strålkastarljus och skickade i väg båtarna på en hård nattkörning bland de regndisinsvepta kobbarna och skären. 44 var de startandes antal, och samtliga kom i mål utan missöden efter att ha letat sig fram med hjälp av sjökort och lanternor längs den 10-12 sjömil långa banan, som skulle avverkas på idealtid. Segraren i A-klassen, varvsarbetaren Hans Mattsson på Högmarsö, hade ett tidsfel på en sekund!

På söndagen hade man dagtävling i bättre väder. Banorna var också något kortare, och de högmarsöbor som stannat på land och avvaktade utgången på klipporna vis start- och målplatsen, hade ingen lång väntan mellan siste startande och förste ingående. Starter var David Malm.

Nio av de deltagande båtarna hade hr Malm själv byggt vid sitt varv på Högmarsö. Det belyser från en annan synpunkt vad han betytt för motorbåtens genombrått härute. Tävlingar har han varit med om sedan 1927, då starten gick från samma ställe som nu och sjökaptenen Johan Erik Karlsson stod på stranden och tog tiden på en gammal väckarklocka. År 1935 satte framlidne konsul Edvard Lindwall upp Högmarsöpokalen som ett vandringspris och sedan har tävlats tio gånger som den utan att någon lyckats ta hem den mer än en gång.

Även årets segare, Hans Mattsson, tog endast sin första inteckning och har två segrar till att vinna, innan han får behålla den för gått. Medtävlare kommer han inte att sakna ty tävlingen skall gå ungefär som vanligt även om det blir nya arrangörer.

Den här gången var det ett mycket blandat sällskap som stod för konkurrensen, aktersnurror, fiskebåtar, bogserbåten Jumbo från Furusunds slip och Skandinavienruntfararen Viking X, för att bara nämna några exempel. Populärast av alla var kanske den, i vilken 84-årige högmarsöbonden Johan Vilhelm Pettersson satt. Han har varit med om varenda tävling utom en sedan 1927. I fjol tog han på själva 83-årsdagen hem ett andrapris. Den här gången slog det slint, men ingen mer än han själv blir förvånad, om han firar sina 85 år nästa sommar genom att utöka sin pokalsaming med ett nummer till.

De bästa reslutaten:

Nattävlingen, klass A: 1) Hans mattsson, Högmarsö, 2) Kerstin Berglund d:o, 3) Sigvard Jansson Spillersboda. Klass B: 1) Henry Segerman, Stockholm, 2) Åke Nilsson, Löparö, 3) Elon Westerlund, Högmarsö.

Dagtävlingen, klass a; 1) Hans Mattsson, 2) Gunnar Larsson Högmarsö, 3) Karl Bernhardsson, Norrtälje, Klass B: 1) Per Westerlund, Högmarsö, 2) S. Wallentin, Köpmanholmen, 3) Klas Berglund, Högmarsö.

Sammanlagt segrare Hans Mattsson, tvåa blev Henry Segerman och trea Olle Hillerström, Högmarsö."

Texten är tagen från gästboken där den lades upp i augusti 2006

SIdan senast uppdaterad 2017-05-29