Tävlingar 2009-

HÖGMARSÖPOKALEN

Lätt att ta sig runt - svårt att vinna

 

 

Tävlingen 2009

2009 ÅRS TÄVLING AVGJORD - MATTSSON/GRAFLIND TOG HEM SEGERN

Mattsson/Graflind vann Högmarsöpokalen 2009

Heintz/Henriks vann Fårgångsöpriset och blev totaltvåa.

Mattsson/Graflind fick den stora äran att bli först med att rista in sina namn i den nya bucklan. Ekipaget var snubblande nära att ta hem vandringspriset förra året men blev snuvade på den karamellen när Postis/Paulsson gjorde det istället. Men nu är det bara att ta nya tag! Frågan är bara vilket/vilka ekipage som kan ge de här erfarna rävarna en match så att de inte alltför lättvindigt plockar hem bucklan?

Kanske är det det relativt oerfarna Fårgångsöekipaget Heintz/Henriks, som i år blev tvåa, som får utmana de yngre men ändock mer erfarna Mattsson/Graflind. Heintz/Henriks som i och med sin andraplats kammade hem Fårgångsös eget vandringspris har gjort kometkarriär från jumboplatsen till tvåa på bara fyra försök.

I övrigt blev tävlingen lyckad även om tävlingsledningen hade missat att upplysa många om att det skulle vara en namnskylt på banan vilket ledde till att nästan hälften missade skylten. Detta rättades dock till efter att många deltagare protesterat och resultatlistan kunde i god ordning rättas till. Något annat som rättades till av högre makter var väderutsikterna som under veckan såg dystra ut men lagom till festkvällen uppenbarade sig det fina vädret med värme och stiltje. När sedan myggen höll sig borta kan man inte annat säga än att det var helt perfekt!

Tävlingen 2010

TEAM GRAFLIND BLEV FÖRSTA TJEJEKIPAGET ATT VINNA POKALEN

År 2010 kom att skrivas in i Högmarsöpokalens historia i och med att tävlingen vanns av ett tjejekipage för första gången. Bakom ekipaget, som under sina fem tävlingsår gått under namnet Team Graflind, står de två systrarna Anna och Charlotta Graflind med "hemmahamn" på Fårgångsö. Ekipaget tog hem förstaplaceringen på natten men kom lite längre ner på dagen.

Dagsetappen vanns av regerande mästarna Mattsson/Graflind som tidigare totalsegrat tre gånger. På andra plats totalt kom Mattson/Ohlin och trea blev Dom Tre Vännerna och Tage, Johan och Nicklas. Många duktiga ekipage gör det verkligen inte till någon lätt match för någon att ta hem bucklan.

Tävlingen blev mycket lyckad trots ett färre antal deltagarekipage gentemot tidigare år. Nytt för i år var banmätaren som rekryterats efter att gamle frykis "gått i pension". Många vittnade om att banan var generöst mätt gentemot tidigare år och beredde sig därför på att slipa taktiken inför kommande tävlingar.

Tävlingen 2011

POKALEN 2011 GICK TILL FRISK/EKLUND

Årets tävling vanns liksom förra året av ett ekipage som aldrig tidigare tronat högst upp på prispallen. Magnus Frisk och Rolf Eklund har många tävlingar i ryggen och i år stämde det! Natten gav en andraplacering på 40 prickar och när det stod klart att dagtävlingen inbringade en förstaplats för herrarna var det inga tvivel längre – segern var deras. Trots segern var det mycket motvilligt som den ene av vinnarna lät sig kastas i plurret då han inte badat i havet en enda gång sedan 1994. Men då kan man väl ändå säga att det var på tiden!

Natten vanns av veteranen Postis men i den hårda konkurrensen räckte det inte med en tredjeplacering på dagen för att ta hem segern utan det blev en andraplats den här gången. Totaltrea blev Mattsson/Ohlin som kan vara några att räkna med i tätstriden framöver.

Något som var fantastiskt roligt var att det var så många som tio nybörjarekipage som ställde upp i år. Vi hoppas på att få återse er nästa år!

Festdeltagarna slapp uppleva förra årets hällregnande och kunde festa och dansa till det mycket uppskattade bandet frampå småtimmarna.

Tävlingens egna bryggor som spikats ihop under vår och sommar fungerade utmärkt och det blev inte problem för någon att hitta plats.

Tävlingen 2012

SVIHOLMARNA VANN 2012 ÅRS POKAL

Stort grattis till Sviholmarna som såg till att Bucklan nu pryds av fyra olika vinnare på lika många år!

Årets tävling var spännande på många sätt, inte minst för oss tävlande, eftersom banan lades och mättes av en ny förmåga i år. Eller ja, ny kanske är fel ord, eftersom Postis har varit med länge men tidigare som tävlande och dessutom pokalvinnare. Det visade sig att Postis som den rutinerade ”gamla räv” han är tillsammans med resten av tävlingsledningen hade skapat två genomtänkta och bitvis kluriga banor. Nattbanan var lång och gick i snirkliga krokar runt öarna och innehöll kontroller både i form av röd ensline, marschaller och tavla. Vädret var gott mot oss och dagtävlingen gav oss en tripp neråt Furusundsleden.

Antalet ekipage var i år tyvärr rekordlågt, men bland den tappra skara som ställde upp var det inget fel på motivationen och tävlingsandan. Det blev en rafflande prisutdelning där vinnaren i stort sett var omöjlig att förutsäga. Kampen stod mellan tre ekipage, Mattsson/Graflind som kom etta på natten och trea på dagen, Wänglund som kom tvåa både på dagen och på natten och Sviholmarna som kom trea på natten och etta på dagen. Många var vi nog som trodde att Mattsson/Graflind skulle plocka hem bucklan men med tio prickars marginal var det istället förstagångsvinnarna Sviholmarna som överraskande körde hem segern. Det är alltid lika kul när några nya visar framfötterna. Stort grattis!

Tävlingen 2013

2013 ÅRS VINNARE - ASPÖ WALLEN

Stort grattis till Aspö Wallen!

Ekipaget tävlade för första gången under namnet Aspö Wallen i år, men om man tittar tillbaka i resultatlistorna ser man att åtmonstone ekipagets kapten, Lennart Vall, har varit med sedan 2010 om än under olika namn och med varierande besättning. 2010 syns han första gången i resultatlistorna och då under det lite blygsamma namnet Aspö - bara på kul. De följande två åren var det namnet Team Aspö som gällde och vilka som ingick i besättningen då är jag inte helt säker på, men klart är att Lennart med döttrar är ett vinnande team som fattat tycke för Högmarsöpokalen. Hur som helst är vi mycket glada över att ett helt nytt ekipage visat på vinnaranda och sett till att det fortfarande inte går att läsa samma namn två gånger på bucklan.

Årets tävling hade tråkigt nog ett rekordlågt antal ekipage. 16 båtar på dagen och bara 11 på natten.Vi har sett en nedåtgående trend de senaste åren och man kan bara spekulera i vad det beror på. Klart är i alla fall att rekryteringen av nya ekipage måste öka. Till nästa år ska vi därför satsa på att få in nya ekipage genom att införa en prova-på-klass. Klassen körs samtidigt som den riktiga tävlingen och på en delsträcka av den riktiga dag- och nattbanan, men utom tävlan. Vi hoppas att kunna knuffa alla som funderar på att vara med över kanten, så att de tar steget att vara med. Vi kommer också förbättra möjligheterna för dem som har frågor eller behöver tips genom att ha en person tillgänglig för detta utanför Högmarsö handel de två helgerna innan tävlingen.

Vi hoppas också att alla tävlande och alla andra som vill att tävlingen lever vidare tar på sig att fungera lite som ambassadörer för tävlingen och försöker hitta nya ekipage i bekantskapskretsen.

Tävlingen 2014

DAHLBERG/CRONSTRÖM TOG HEM ÅRETS POKAL

Ett stort grattis till grabbarna i ekipage Skithusets återkomst som tog hem segern i årets upplaga av Högmarsöpokalen! Johan Dahlberg hör hemma på Fårgångsö och Anders ”Tage” Cronström på Högmarsö. Det lite udda namnet de valt på sitt ekipage har sin förklaring. Båten har varit med i tävlingen många gånger tidigare men med Benny Karlsson som ägare och under namnet MIA, det skenande skithuset. Vi kan alltså konstatera att det inte hänger på båten i alla fall.

De unga herrarna har varit med i tävlingen många år, men under namnet De tre vännerna och Johan. Då körde dom med fyra man i besättningen men valde att dela upp sig i år, vilket ju visade sig var ett vinnande beslut (i alla fall för två av dem).

Nattbanan var en snirklig bana som gjorde två svängar ut i Furusundsleden om man åkte den långa banan. Banan var 14,55 distans. Vädret var bästa tänkbara med nästan ingen vind, mild temperatur och månklart. Av 19 anmälda båtar till nattävlingen kom bara 18 till start då ett ekipage fick problem med lanternorna precis vid starten. Förra året var det bara 11 startande på natten så det var verkligen en bra ökning! Dagtävlingen bjöd också den på perfekt väder men till skillnad från nattbanan var den inte det minsta snirklig. Banan var 13,89 distans lång och bjöd på två

För den som mot förmodan inte vet vem Benny Karlsson är det dags att öka sin allmänbildning nu. Benny föddes på Högmarsö under femtiotalet och har gått i skola på ön. Tills för 6 år sedan hade han sitt landställe på Fårgångsö där han förgyllt atmosfären på ön med sitt glada lynne. Benny var den som roddade Högmarsöpokalen under 30 års tid, d.v.s under hela 70-, 80- och 90-talet. Numera gör han lite gästspel i tävlingen, i år åkte han tillsammans med sin son Peder, i vad jag förmodar är den största båten som någonsin varit med i tävlingen.

Tävlingen 2015

SVIHOLMARNA FÖRST MED TVÅ SEGRAR

Stort grattis till vinnarna 2015!

I årets tävling deltog 17 ekipage på natten och 19 på dagen. Vädret kunde helt klart ha varit bättre, men med tanke på den här sommarens minst sagt usla väder får vi ändå känna oss nöjda med att den hårda vinden mojnade helt till natten, att vi fick se solen emellanåt och att störtregnet hann komma en halvtimme innan prisutdelningen. Vi hoppas innerligt att nästa års vinnare slipper klädsimma i blygsamma 15 grader...

Grattis Sviholmarna som tog hem segern i 2015 års upplaga av Högmarsöpokalen! Nu trappas tävlingen upp en nivå eftersom ekipaget också blev först med att få sin andra inskription i bucklan. Fr.o.m. nästa år finns nämligen därmed risken att bucklan försvinner hem till Sviholmarna eftersom en tredje seger innebär att man vinner bucklan för alltid. Så här såg topp 5-listan ut:

5. Team Graflind (1 inskription)

4. I år sänker vi skithuset

3. Mattsson/Graflind/Materialaren (1 inskription)

2. Catch up

1. Sviholmarna (1 inskription)

Men det var ingen självklar seger med endast 3 prickar till tvåan Catch up och med tanke på att deletapperna vanns av helt andra ekipage. Nattvinnare blev det nya ekipaget I år sänker vi Skithuset och dagvinnare blev Team Graflind, som har en inskription från 2010.

Vem som blir nästa års vinnare kan man bara spekulera i. Det finns många vassa kandidater, inte minst bland dem som redan har en inskription i bucklan, men också bland dem som ännu inte vunnit.

Tävlingen 2016

NYTT EKIPAGE UTMANAR - HEINTZ EKIPAGE CATCH UP TOG HEM SEGERN

Eftersom det är ett ekipage, Sviholmarna, som sedan förra året har två segrar är det ingen som kan slappna av längre. När som helst kan de ta hem sin tredje seger och bucklan går förlorad för den här gången för övriga deltagare. Som tur var var det ett ekipage som aldrig tidigare stått på toppen som vann i år - Fårgångsöekipaget Catch up med Peter Heintz i spetsen. Visst fattar ni ordvitsen förresten.... Heinz har tävlat under flera år, men med något varierad besättning.

I årets tävling deltog knappt tjugo ekipage.

Tävlingen 2017

ÅTTONDE EKIPAGET FÅR RISTA IN SITT NAMN I BUCKLAN NÄR GLOCK & GOLD TAR HEM SEGERN

Foto: Eva Möller Norén

2017 års upplaga av Högmarsöpokalen bjöd på riktigt fint väder för de 20 ekipage som kom till start på dagen och de 17 som var med i nattävlingen.

Årets segrare av Högmarsöpokalen blev en relativt ung brödratrio som går under artistnamnet Glock & Gold men som kanske bäst känns som bröderna Keussen. Bröderna, som är hemmahörande på Högmarsö, har kört tävlingen i många år men först i år placerade de sig och har därmed sett till att konkurrensen hårdnar ytterligare och att ett nytt namn får pryda bucklan. Till nästa år är det inte mindre än sex ekipage som är med och tävlar om sin andra inskription medan ett ekipage har chansen att få sin tredje. Utöver dessa finns det dessutom en rad utmanare som inte ligger långt efter, inte minst Keussenbrödernas syster och hennes ekipage, Bullflickorna, som i år blev totalfyra.

Det var sanslöst jämnt i toppstriden, totaltvåan Westerlund Stomnarö var endast 10 prickar efter vinnaren och totaltrea blev Blixten Maskin. Tvåa på natten blev Sviholmarna som är det enda ekipaget som har vunnit två gånger och tvåa på dagen blev Mattson/Graflind/Materialaren som har en inskription i bucklan.

NATT

  • 1:a Westerlund Stomnarö (18 prickar)
  • 2:a Sviholmarna (19 prickar)
  • 3:a Hamnstigen 16 (24 prickar)

DAG

  • 1:a Glock & Gold (6 prickar)
  • 2:a Mattson/Graflind (20 prickar)
  • 3:a Westerlund Stomnarö (22 prickar)

TOTAL

  • 1:a Glock & Gold (30 prickar)
  • 2:a Westerlund Stomnarö (40 prickar)
  • 3:a Blixten Maskin (70 prickar)