Mätning och räkning
Eftersom tävlingen går ut på att man ska vara på rätt plats vid rätt tidpunkt hela banan runt krävs det att man gör en del mätningar och beräkningar om man vill vara med i tätstriden. Detta gör man under en och en halv timme innan start (man får hämta ut banbeskrivningen så lång tid innan start). Här finns lite hjälp att komma igång med detta för den som känner sig osäker.
Steg 1 - mät sträckan
Detta kan göras på olika sätt. Tävlingsledningen har mätt ut ett facit som görs enligt mallen "så snävt som möjligt kring tremeterskurvan" (här kan man kalibrera sin mätning). Man ritar helt enkelt in banan med raka streck i ett sjökort så snävt man kan genom att aldrig gå innanför tremeterskurvan (den mörkblå kurvan i sjökortet). När detta är gjort kan man sedan mäta hur lång banan är genom att använda sig av t.ex. passare eller pappersremsa (man får hitta sin egen metod). På sidorna på sjökortet finns en skala där man kan mäta avståndet i sjömil.
Att rita ut banan i ett sjökort och sedan mäta "manuellt" är troligtvis den metod som de flesta använder sig av, men det är såklart inget som hindrar att man gör på något annat sätt, man får välja helt själv.
Den som mäter bäst har störst chans att vinna förutsatt att denne har räknat rätt och kört rätt. Ibland händer det att någon spikar banan, d.v.s. mäter på hundradelen exakt enligt facit och då har man stor chans att vinna. Det är dock inte så vanligt att man spikar, vinnarna ligger ofta på upp till fem hundradelar fel. Men det roliga med tävlingen att allt kan hända! Den som har mätt bäst kanske råkar räkna eller köra fel eller missar en öppen kontroll och då kanske någon som har mätt sämre ändå vinner.
Kontrollpunkter
För att man ska veta om man är på rätt ställe vid rätt tidpunkt måste man sätta ut kontrollpunkter längs banan i sjökortet så att man kan stämma av mot klockan medan man kör. Hur många kontrollpunkter man behöver och hinner göra är olika mellan ekipagen.
Steg 2 - räkna ut när du ska vara vid dina kontrollpunkter
När man navigerar på vatten mäts sträckan i sjömil (samma som distansminut). 1 sjömil är 1852 m. Hastigheten mäts i knop. Om man kör i 1 knop kommer man en sjömil på en timme. Så här ser formeln ut för hur man räknar ut tiden.
TID (timmar)= sträcka (sjömil)/ hastighet (knop).
För att få tiden i minuter istället multiplicerar man den med 60.
TID (minuter) =TID (timmar) * 60
Och för att få tiden i sekunder multiplicerar man med 60 ytterligare en gång:
TID (sekunder) = TID (minuter) * 60
Exempel:
Du har mätt ut att en delsträcka är 0,24 sjömil och du ska köra i 12 knop. Tiden blir då 0,24/12=0,02 timmar
För att få minuter multiplicerar du med 60:
0,02*60=1,2 minuter
Och för att få minuter och sekunder tar du decimaldelen och multiplicerar med 60:
0,2*60=12 sekunder
Det tar alltså 1 minut och 12 sekunder att köra 0,24 sjömil i 12 knop.
Vilken fart ska man välja?
Vilken fart man ska välja beror mycket på båten. Det är bra att välja en fart som båten kan gå bra och jämnt i, men det är också bra att välja en fart som gör att man hinner med att hålla koll på vart man ska, klockan och leta efter öppna kontroller.
Hur mycket påverkar farten resultatet? Låt oss säga att ni har mätt banan 0,1 sjömil fel och ni kör i 5 knop. Då blir felet i mål 0,1 / 5 = 0,02 timmar som är detsamma som 0.02 * 60 *60 = 72 sekunder.
Låt oss istället säga att ni kör i 20 knop. Då blir felet bara (0,1 / 20) * 60 *60 = 18 sekunder.
De mätfel man gör, gör alltså mindre skada ju fortare man kör. Å andra sidan blir det svårare att hålla koll på vart man ska, hålla koll på klockan och upptäcka de öppna kontrollerna ju fortare man kör. Man får helt enkelt göra en avvägning.
Sidan senast uppdaterad 14-06-27 |